Choď na obsah Choď na menu
 


Nórka a exteriér

Nórka a exteriér

Veľmi častá téma. No tie názory sú niekedy pre mňa nepochopiteľné.

Mýtus

Nórka musí chodiť von. Inak by sa nudila a bola deštruktívna.

Môj názor :

Nemusí. Nemusí, pokým sa jej človek venuje. Samozrejme názor : ale ona sa pýta von - u mňa neobstojí. Keď vezmem do úvahy, že mi mačka prespí väčšinu dňa a potom sa vyšantí so mnou alebo s druhou mačkou. Avšak, mačky radi pozorujú ruch vonku, preto by im malo byť umožnené sledovať dianie vonku, buď za perfektne zabezpečeným oknom (myslím tým mrežu, v prípade, že je okno otvorené dokorán. Sieťka proti hmyzu nestačí.) Prípadne zabezpečený balkón - proti úteku alebo krádeži mačky.

Poniektorí majitelia môjho odchovu si však povedali, že budú chodiť von s mačkou na vodítku. Tí, čo bývajú v rodinnom dome, zas, že ich budú púšťať na záhradu, aspoň v ich prítomnosti a za pekného počasia. Ani jeden z nich si neuvedomuje akému riziku vystavujú svoje mačky. Ja osobne som si toho vedomá - zo skúseností iných chovateľov a majiteľov mačiek . Preto robím všetko tak, aby som eliminovala ochorenia, ale najmä úrazy.

Za doterajšie obdobie mám v mojom odchove dva prípady, keď majitelia chodili vonku so svojimi mačkami, neustriehli imunitu mačky, nečistili im pedantne kožuchy a packy. Jeden sa " venčil " na sídlisku a druhý zas chodil zo svojim človekom väčšinou do lesa. Jeden sa skoro vyliečil, no napokon dostal 2 ročný kocúr porážku miechy a nakoľko ostal nenávratne ochrnutý,  radšej bola prevedená eutanázia . To celé trvalo 3 mesiace od vypuknutia infekcie. Druhý, už tiež zomrel, ale na inú príčinu, no jeho imunita ešte nebola dobrá, bol v stave liečenia.

Výsledok : FIP - mačacia infekčná peritonitída

inak povedané zmutovaný mačací coronavírus

corona je bežné ochorenie mačiek, či už mačiat, mladých mačiek alebo seniorov. Avšak, v niektorých prípadoch sa corona zmutuje a máme nastolený život ohrozujúci stav.

Hlavným zdrojom nakazenia sú výlučky nakazených mačiek - vieme koľko mačiek sa potuluje bez kontroly. Je dôležité sa starať o imunitu mačky nielen kvôli corone, ale tak všeobecne. Ako je známe, zárodky infekcie môže priniesť domov človek na oblečení, obuvi... Preto je veľmi potrebné starať sa o imunitu, nevystavovať mačku zbytočnému stresu. To, že sa mačka nakazí coronou, ešte neznamená, že musí zmutovať do FIP. Iste, sú prípady, keď ochorela čisto domáca mačka, dokonca sa to týka mačiat aj starších mačiek.

Všeobecné pravidlo : nevystavovať mačku zbytočnému stresu, starať sa o imunitu, rešpektovať jej vôľu.

Ja moje mačiatka neučím na pobyt vonku, takže, pokým im to neukáže nový majiteľ, nemajú potrebu sa " pýtať von ".

V neposlednom rade treba pripomenúť, že prevencia je vždy lacnejšia ako liečenie . Taká liečba FIP sa môže vyšplhať aj na troj cifernú sumu.

ZHRNUTIE : nech už sa mačka pohybuje kdekoľvek, všetko je závislé na jej momentálnej imunite. Keď je imunita v poklese, mačka ochorie aj z prievanu wink