Choď na obsah Choď na menu
 


Nórka a interiér

Nórka a interiér

V podstate, ani neviem kde začať. Nórka podobne ako iné mačky, potrebuje svoj priestor, svoje útočisko. Najpodstatnejšie však svoju milujúceho človeka.

Myslím, že môžem napísať, že nórka je pre mňa výnimočné plemeno. Síce moje skúsenosti s mačkami sú krátkodobé a porovnávať Savannah mačky a Servala stepného s nórkami je dosť opovážlivé :) Divokosť Servala a Savannah ma neodradila ísť cestou lásky ku mačkám. Nikdy som nebola nejak špeciálne proti mačkám, ale nevyhľadávala som ich. Od malička boli mojou láskou iba psy. Vďaka tejto skúsenosti som zistila, že mi chýba doma bytosť, ktorá by ma nabíjala pozitívnou energiou, ktorá by obohatila môj život.

Voľba padla na nádhernú nórku. Chvíľu to trvalo, nájsť tú pravú pre mňa . Najprv však bolo podstatné vytvoriť ideálne prostredie. Fakt je, že rodinnom dome je to jednoduchšie ako v byte. No nórka nie je náročná na priestor. Je náročná na svojho človeka. Je dôležité vyhovieť jej prestavám o rodinnom živote, náklonnosti a hlavne vyhovieť jej momentálnym potrebám. Je podstatné pochopiť povahu svojej nórky. Ak si s niečim nevieme poradiť, je dôležité pýtať sa skúsenejších. Už len preto, že niektoré chyby sa veľmi ťažko odstraňujú.

Ako som spomínala, nórka potrebuje svoj priestor - je to vlastne priestor kde je jej človek. Samozrejme, vytvorí si aj ten svoj pre oddych, ale väčšinou sa zdržiava v blízkosti človeka. Niektoré jedince neobľubujú tráviť čas na rukách, ale prídu si pre pohladenie, škrabkanie. Trochu všetko mimo témy, ale je to podstatné. Dostávam sa konečne :) k podstate :)

Interiér by mal byť určite prispôsobený k potrebám mačky. Určite by som brala veľmi vážne hrozby izbových kvetov a chémie používanej v domácnosti. Veľa krát to podceňujeme. Riešime ich odstránenie, až keď vznikne problém. To je také ľudské.

Ja osobne používam na dezinfekciu podlahy Sanytol, ale iba keď viem, že mačky sa nebudú prechádzať po mokrej podlahe. Samozrejme v nižšej koncentrácii ako odporúča výrobca. Inak používam prípravky neškodné pre zvieratá. Podobne je to aj pre umývateľné plochy - prípravky neškodné pre zvieratá, teda určené pre desinfekciu umývateľnej plochy vo veterinárnych ambulaciach, v chovných staniciach, útulkoch a podobne..

Kvety - veľmi diskutabilná téma . Ja osobne (bohužiaľ) nemám cit pre starostlivosť o kvety. Preto nie som ani nejak špeciálne nešťastná, že nemám doma kvety. Teda pardon, v kuchyni mám nenáročné kvety, ale k tým sa mačky nedostanú, aj keby chceli. Už pri deťoch som dávala pozor na prípadné kvety, podobne aj u psov, takže pri mačkách to už bol taký stereotyp. Stretávam sa s názorom : moja mačka si kvety nevšíma - tak tomu neuverím ani za svet. Väčšinou to tvrdia tí, ktorí neskôr riešia zdravotné problémy svojej mačky. Už som sa dokonca stretla s názorom : máme iba Aloe vera, veď keď je prospešná pre nás tak bude určite aj pre mačku. Och, popritom existuje množstvo článkov o kvetoch a mačkách. Existujú články o kvetoch , ktoré môžu byť v priestore mačky, ale ja neriskujem, takže doporučujem nemať žiadne kvety. Ak niekto je milovník kvetov, mal by ich mať tam, kde mačka nemá prístup.

Teraz by som rada pristúpila k osobným veciam mačky. Isto viacerí vedia, čo mačka potrebuje :)

Začala by som vhodným stromom. Ideálny je ten, ktorý má kmene najmenej 10 cm hrubé. Musíme vziať do úvahy, že niektoré jedince dosahujú v dospelosti viac ako 8 kg. Čiže, čím hrubšie, tým je strom stabilnejší a dlhoooo vydrží. Je vhodné, aby obsahoval aj noru - domček :)

....pokračovanie o vhodných hračkách, wc, misky, už čoskoro